Verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

Deal Score+2
Deal Score+2
Leestijd: 4 minuten

Wie nieuw is in de koffiewereld, zal er snel achter komen dat sommige koffieproducenten opscheppen over 100% Arabica of 100% Robusta. Maar wat betekent dit precies?

Wist je dat er meer dan 100 verschillende soorten koffie zijn? Arabica en Robusta zijn gewoonweg twee verschillende type koffie, maar ze zijn de twee meest verbouwde bonen voor consumptie. In dit artikel gaan we verder bekijken wat ze uniek en verschillend maakt in de koffiewereld.

Arabica en Robusta, het verschil

Arabica koffiebonen zijn over het algemeen meer ovaal en plat van vorm dan de Robusta bonen. Daarnaast hebben ze een meer zoetere, lichtere en zachtere smaak. Ze hebben ook meer oliën in de bonen zelf dus beschikken ze veelal over meer fruitige, pittige en zoete smaken. Arabica bonen zijn ongeveer goed voor ongeveer 75% van alle koffie op de markt en zijn meestal duurder in aanschaf.

Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen

Robusta bonen zijn iets kleiner en ronder van vorm en hebben een sterkere, bittere en krachtigere smaak dan Arabica bonen. Omdat ze ook minder olie bevatten, hebben ze een natuurlijkere en zwaardere smaak. Deze bonen zijn goed voor zo’n 25% van de koffie op de markt en vaak ook goedkoper dan de Arabica koffiebonen.

Robusta Koffiebonen

Robusta Koffiebonen

Locaties van Arabica- en Robustakoffie.

Arabica wordt algemeen beschouwd als de meest populaire koffie. Vooral omdat de koffie een zachtere smaak heeft, kunnen consumenten beter genieten van deze type koffie. Deze bonen worden veelal gekweekt in Latijns Amerika en met name Brazilië. De andere grootste koffieproducenten wereldwijd, op basis van Arabica bonen, zijn onder andere Honduras, Colombia, Nicaragua en Mexico. Vietnam is de grootste koffieproducent van Robusta-koffie.

Teelt

Arabica planten groeien het best op een tropische, middelhoge berghelling. Ze zijn een hoge hoeveelheid water benodigd met een hoge luchtvochtigheid, relatief koele temperaturen en rijke, licht zure grond.

Wanneer ze in tropische gebieden groeien, gedijen ze het best in schaduwrijk gebied, waar af en toe de zon voorbij komt. Op zwakkere breedtegraden is het wel belangrijk vol zonlicht te geven, echter mag deze niet te sterk zijn. Planten die worden blootgesteld aan te veel licht zullen bladbruin worden. De planten zijn zowel regelmatig als voldoende water nodig.

Robusta bonen groeien op minder hooggelegen gebieden dan arabica planten en worden veelal op het oostelijk halfrond en Afrika gekweekt. Vooral landen als Indonesië, Vietnam en Uganda zijn echte Robusta landen. De Robusta planten zijn minder vatbaar voor ongedierte en ziekten dan arabica planten.

Cafeïne en suikers

Robusta koffiebonen bevatten over het algemeen veel meer cafeïne dan Arabica-bonen. Robusta bonen bevatten een cafeïnegehalte van 2,7%. Wanneer je dit percentage vergelijkt met het cafeïnegehalte van 1,5% wat je vindt in Arabica bonen, snap je waarom Robusta koffie over het algemeen is voor mensen die houden van een echt sterke bak koffie. Met bijna het dubbele in cafeïne, is Robusta echt geschikt voor een goede kickstart van je dag.

Het cafeïnegehalte van de koffie is echter niet het enige verschil. Arabica bonen bevatten 60% meer lipiden en bijna het dubbele van de hoeveelheid natuurlijke suikers in vergelijking met Robusta.

Verschil in kosten tussen Arabica en Robusta

Er zit een groot verschil in prijs tussen de bonen. Arabica bonen worden over het algemeen voor een veel hogere prijs verkocht. Dit komt door de moeilijkheid om de bonen te groeien en te oogsten, naast de veel hogere vraag wereldwijd.

Waar worden de bonen gebruikt?

Veel koffiebranders scheppen op dat hun koffie 100% Arabica bonen zijn. Alsof het een soort van ereteken is.

Hoewel Arabica verreweg de populairste boon is, die gebruikt wordt in koffie, betekent dit niet dat er geen plaats is voor Robusta bonen in de koffiewereld. In veel espressobonen, vooral de Italiaanse merken, vind je een mengsel van Arabica en Robusta. Je zult daarnaast Robusta bonen vinden in koffie die een hoger cafeïnegehalte heeft.

Robusta bonen worden daarnaast ook bijna uitsluitend gebruikt bij de productie van oploskoffie. Oploskoffie wordt vooral gebruikt voor de cafeïne-boost en heeft minder focus op de smaak. Daarom zijn Robusta bonen bij oploskoffie de beste optie.

Smaakverschil tussen Arabica en Robusta

Inmiddels weten we dat de meeste mensen Arabica verkiezen boven Robusta-bonen. Dit komt veelal neer op smaak, zoals zo vaak.

Robusta koffie heeft dankzij de verhoogde cafeïne en het gebrek aan suikers een hele andere smaak dan Arabica koffie. De smaak van Robusta koffie is aardser en heeft een nootachtige, houtachtige boventoon.

Arabica-bonen hebben een ​​veel fruitigere en zoetere smaak in vergelijking met Robusta koffie, waardoor het populairder is dan Robusta-bonen.

Hoewel Robusta-bonen vaak de reputatie hebben van lagere kwaliteit te zijn dan Arabica-bonen, is dat echt niet het geval. Ze brengen eigenlijk hun eigen unieke smaken naar de tafel. Hoewel ze meer geschikt zijn voor koffiedrinkers die de voorkeur geven aan een beetje extra cafeïne en een veel sterkere smaak, is het verre van waar dat ze van lagere kwaliteit zijn.

Koffie Corner
Logo
Enable registration in settings - general