Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
Koffie Corner / Koffie  / Koffiefacts  / Koffie uit Brazilië
Koffie uit Brazilië

Koffie uit Brazilië

Leestijd: 3 minuten

 

Het is niet moeilijk om koffie uit Brazilië te vinden. Het is namelijk de grootste koffieproducent van de wereld. De meeste koffie in de wereld komt uit Brazilië. Kijk maar eens op willekeurige verpakkingen in de winkel. Een grote kans dat je hier koffie uit dit Zuid-Amerikaanse land tegenkomt.

Maar waar staat de Braziliaanse koffie nou precies bekend om? Hoe groeit het in het land en zal het altijd de grootste koffieproducent ter wereld zijn? Lees door om erachter te komen hoe de koffie industrie is ontstaan in Brazilië en wat de toekomst is in het land.

Interessante feiten van Braziliaanse koffie

Brazilië is een immens groot land. Het vijfde grootste land op basis van grootte (8.51 miljard vierkante kilometer) en het vijfde land op basis van bevolking (207 miljoen inwoners). Veel van het land is nog altijd regenwoud. Het tropische klimaat wat in het land heerst, is perfect voor het groeien van koffie.

Interessante feiten van de braziliaanse koffie:

  • Brazilië produceert één derde van alle koffie wereldwijd
  • Er zijn 220.000 koffie plantages in Brazilië
  • Brazilië produceert zowel Arabica als Robusta koffie. Wil je weten wat het verschil is tussen Arabica en Robusta koffie?
  • De meeste van de espressobonen komen uit Brazilië
  • Brazilië heeft het meest geavanceerde en gespecialiseerde classificatiesysteem voor koffie
  • Het oogstseizoen begint in mei en eindigt in september

Brazilië produceert de meeste koffie van alle landen

De afgelopen 150 jaar is Brazilië het grootste land geweest op basis van koffieproductie. In 2019/2020 produceert het land 2.800.000 ton koffie en heeft hiermee meer dan een miljoen ton voorsprong op het nummer twee land, Vietnam. De top drie wordt gecomplementeerd door Colombia. Hieronder een lijstje met de meest producerende landen wereldwijd:

grootste koffieproducenten wereldwijd 2019

Historie van koffie in Brazilië en slavernij

Koffie werd door de Franse kolonisten in mid-1700 meegenomen naar Brazilië. Na vele jaren werd koffie uiteindelijk het grootste exportproduct voor het land en streefde het hiermee suikerriet voorbij. Vanaf 1840 produceerde het zelfs meer dan welk land dan ook in de wereld. De plantage eigenaren werden erg welvarend door deze business. Niet in de laatste plaats door de vele slavernij in Brazilië. Pas in 1888 werd slavernij officieel afgeschaft, maar zelfs tot op de dag van vandaag lijkt slavernij nog te bestaan in het land.

Brazilië is altijd erg progressief en innovatief geweest in de koffie industrie. Ook probeert het altijd de werknemers te beschermen, maar soms slippen plantages onder het beeld van de radar door waardoor er toch een soort van slavernij lijkt te bestaan. Vooral de middelgrote plantages zijn schuldig aan deze vormen van werk. De grote plantages worden namelijk goed gemonitord en de kleine plantages zijn vooral familie gerelateerd. Mocht je de mogelijkheid hebben om te weten wat je koopt, kijk hier dan goed naar!

Groei condities van de koffie in Brazilië

De koffieregio van Brazilië bevind zich aan de Atlantische kust in de zuidoost regio van het land. Deze regio’s hebben gemiddelde zonlicht en regen en stabiele temperaturen gedurende het gehele jaar, wat goede omstandigheden zijn voor het groeien van Arabica en Robusta koffie.

De ideale groei omstandigheden voor Braziliaanse koffie zijn:

  • Gemiddelde hoeveelheid zonlicht en regen. Daarnaast met stabiele temperaturen gedurende het gehele jaar
  • De koffie groeit op heuvels tussen de 400 en 1600 meter boven zeeniveau.
  • De koffie groeit voornamelijk in de regio’s Cerrado, Mogiana en Sul Minas.

Wat zowel een voordeel als een nadeel voor de Braziliaanse koffie is, is dat Brazilië weinig bergen of hoogteverschillen heeft, waardoor een hogere kwaliteit koffie gekweekt kan worden. Door de lagere vlaktes kan het echter wel meer koffie kweken. Ook kan hierdoor Robusta koffie geproduceerd worden. Het resultaat is meer koffie, maar wel van lagere kwaliteit.

Het land investeert momenteel in mogelijkheden om de koffie beter te kunnen drogen en manieren om ongedierte beter tegen te gaan, dit om de kwaliteit van het product te verbeteren.

Smaak en geur eigenschappen van Braziliaanse koffie

Koffie uit Brazilië heeft een lage zuurgraad en heeft een zachte en zoete smaak. De meest voorkomende smaken zijn chocoladeachtig en nootachtig.

Sommige van de hogere kwaliteit bonen bevatten citrus noten en andere krachtige fruit eigenschappen. Het is lastig om een zuurdere smaak te vinden in Brazilië.