Is koffie slecht voor je tanden

Deal Score+2
Deal Score+2
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je jouw dag een kickstart wil geven, doe je dit vaak met een grote bak koffie. Heb je jezelf wel eens afgevraagd of koffie slecht voor je tanden is? Koffie liefhebbers, let op: koffie kan je gebit aantasten en een negatieve invloed hebben op je tanden.

Als het vlekken kan veroorzaken kan het ook vlekken veroorzaken op je tanden. Dit is gezegde dat vaak gebruikt wordt. Dit geldt ook voor het drinken van koffie en de invloed hiervan op je tanden. Koffie bevat ingrediënten die tannines worden genoemd, een soort polyfenol dat in water wordt afgebroken. Ze worden ook gevonden in dranken zoals wijn of thee.

Koffievlekken van je tanden verwijderen

Raak niet volledig in paniek wanneer je een koffieliefhebber bent, meestal kunnen tandartsen koffievlekken van je tanden verwijderen bij een standaard reiniging. Zorg dus wel dat je tweemaal per jaar een afspraak maakt bij je tandarts.

Naast de professionele schoonmaak van een tandarts, kan je de hulp krijgen van huismiddeltjes. Als je bijvoorbeeld twee maal per maand je tanden poetst met zuiveringszout, zouden je tanden nog witter moeten worden!

Daarnaast kan je koffievlekken ook verminderen door regelmatig gebruik te maken van witmakende tandpasta en whitening strips. Hier kan je enkele voorbeelden vinden. 

Om je tanden extra schoon te krijgen, overweeg over te stappen van een handtandenborstel naar een elektrische tandenborstel. Deze zorgt voor extra reinigingskracht en komt op plekken waar je lastiger komt met een normale handtandenborstel.

Zorg er uiteraard voor dat je minimaal twee maal per dag twee minuten poetst!

De andere “gevaren” van koffie

Zoals elke drank dat geen water is, kan koffie ervoor zorgen dat bacteriën in je mond groepen die kunnen leiden tot tand- en glazuurerosie. Hierdoor kunnen je tanden dun en broos worden.

Daarnaast, je kan het misschien nog wel herinneren via docenten uit je schoolperiode, kan koffie zorgen voor een slechte adem of halitose veroorzaken. Dit komt omdat het aan je tong blijft kleven. Om deze problemen te voorkomen kan je het best eerst eten voordat je koffie drinkt. Na het drinken van de koffie gebruik je een tongschraper en tandenborstel om je mond weer fris te doen ruiken.

Koffievlekken voorkomen

Als het onmogelijk is om je koffie te laten staan in de morgen, en je wilt niet dat de koffie slecht is voor je tanden, voorkom dan vlekken door minder te drinken. Misschien is het verstandig in de ochtend eerst te kiezen voor een bak koffie, na ontbijt uiteraard, en hierna te kiezen voor een kop thee.

Daarnaast is het verstandig om creamer of suiker, deze versnellen namelijk de groei van verkleurende bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor de vlekken op je tanden. Het is beter om je koffie in éénmaal op te drinken in plaats van constant kleine nipjes. Dit voorkomt namelijk opeenstapeling van bacteriën. Drink bovendien een glas water na de kop koffie om je mond en tanden te spoelen.

IJskoffie slecht voor je tanden

Wanneer je de voorkeur geeft aan ijskoffie, drink deze dan met een rietje om het risico op vlekken te verminderen. Poets daarnaast je tanden ongeveer 30 minuten na het drinken van koffie en pas het na het spoelen van je mond met water.

Poets nooit direct na het koffiedrinken je tanden. Koffie is namelijk zuur en tandenpoetsen na het eten of drinken van iets zuurs verzwakt het tandglazuur en veroorzaakt JUIST vlekken. Kijk hier dus mee uit.

Ook het eten van bepaald voedsel kan vlekken op je tanden door het drinken van koffie verhelpen. Rauwe groenten en fruit – zoals aardbeien, citroenen en limoenen – bevatten natuurlijke vezels die tanden reinigen door bacteriën af te breken.

Ander eten en drinken dat naast koffie slecht voor je tanden is.

Natuurlijk is koffie niet het enige dat slecht is voor je tanden. Algemeen bekend is, is dat suiker en je gebit geen succesvolle samenwerking is. Pas daarnaast op voor het volgende lijstje die ervoor kan zorgen dat je glimlach gelig wordt:

  • Rode wijn
  • Bessen (bramen, kersen, bosbessen, etc)
  • Tomaat en tomatensaus
  • Cola
  • Zwarte thee
  • Sportdranken

Hoe je glimlach behouden?

Natuurlijk houden we van koffie en zullen we dit niet snel laten staan. Met bovenstaande tips kan je nog steeds koffie drinken met een witte, gezonde glimlach. Drink vooral koffie met mate, tandartsen suggereren, niet meer dan twee bakken koffie per dag. Vergeet daarnaast niet te poetsen en bezoek je tandarts tweemaal per jaar!

Koffie Corner
Logo
Enable registration in settings - general