Het verschil tussen volautomaat- en halfautomaat espressomachines

Deal Score+2
Deal Score+2
Leestijd: 2 minuten

Er bestaan honderden type koffiemachines, espressomachines, koffieapparaten voor filterkoffie of voor cups. Ook is er nog eens het verschil tussen volautomaat- en halfautomaat koffiemachines. 

Wat is het verschil tussen volautomaat- en halfautomaat espressomachines? 

Samengevat, zit het verschil tussen een halfautomaat en volautomaat hem in het gebruiksgemak. Voor een volautomaat is veel minder kennis benodigd. Je maakt jouw koffie vaak slechts met één druk op de knop. Voor een halfautomaat zijn er veel meer afwegingen die je kan maken om jouw kop koffie te perfectioneren. 

Wat is een halfautomatische espressomachine

Halfautomatische machines, ook wel pistonmachine genoemd, werden in de jaren 40 uitgevonden door Gaggia, een Italiaanse barista. Het is gebruiksvriendelijk en handig, iets wat zijn voorganger (de brouwer in Piston-stijl) niet kon bieden.

Halfautomatische espressomachines hebben een elektrische pomp, die een gegarandeerde druk van 8-9 bar genereert, het optimale bereik voor het zetten van espresso. Zoals de naam al doet vermoeden, moet je bij de halfautomaat espressomachines nog wat extra werk verzetten voordat je kan beginnen met het brouwen van je koffie. 

Zo heb je bij een pistonmachine of halfautomaat nog een deel van het zetproces zelf in handen. Je bepaalt de maalgraad van de bonen. Vervolgens duw je de gemalen koffie aan en draai je de filterhouder in de machine. Nadat je de filterhouder bevestigt hebt, neemt de machine het over en zet het brouwproces vervolgens voort.

Voordelen

  • Volledige controle over brouw variabelen
  • Vermogen om te groeien en uw vaardigheden te verfijnen

Nadelen

  • Gebruiksvriendelijker dan handmatige machines, maar er is een leercurve

Wat is een volautomatische espressomachine?

Volautomatische machines lijken erg op halfautomatische machines. Het enige echte verschil tussen de twee is dat volautomatische machines een zetsysteem met één druk op de knop zijn. Zet hem gewoon aan en de machine regelt het watervolume dat door het koffiedik wordt geduwd. Zodra de vooraf bepaalde hoeveelheid espresso is gezet, stopt de machine automatisch.

Een volautomatische machine is een geweldige optie voor multitaskers. Als je van plan bent andere dingen te doen terwijl je jouw kopje koffie zet, is dit misschien de juiste optie voor je.

Volautomatische machines worden vaak gebruikt in commerciële koffietentjes omdat ze de handen van de barista vrijhouden, waardoor ze meerdere drankjes tegelijk kunnen bereiden.

Een ander aspect waar volautomatische koffiemachines vaak over beschikken en halfautomaten niet, is het feit dat volautomaten vaak een automatische reinigingsfunctie hebben. 

Voordelen

  • Controle over de meeste variabelen
  • Consequent getimed door de machine
  • Je kunt weggaan zodra het brouwen begint
  • Veelal geautomatiseerde reiniging geïntegreerd

Nadelen

  • Geen controle over de timing van het brouwproces

Welke is geschikt voor jou? 

Wil jij gemakkelijk en snel jouw favoriete espresso drankje maken zonder teveel werk en nadenken? Dan is de volautomatische espressomachine het meest geschikt!

Ben je geïnteresseerd in het verdiepen in smaak en de verschillende mogelijkheden van espresso brouwen? Een halfautomaat geeft je de vrijheid om te spelen met de verschillende variabelen en geeft jou de mogelijkheid om jouw eigen weg te kiezen. 

Koffie Corner
Logo
Enable registration in settings - general